NK
FB
Teraz jest 2010-09-07, 21:05
Ogłoszenie

Witamy!

Początkujących zapraszamy do zobaczenia działów:
Poradnik i Pomoc

Zachęcamy do obejrzenia albumu

Został odświeżony design forum. Życzymy miłego użytkowania.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: Zrób to sam
PostNapisane: 2009-10-31, 16:24 
Obserwator
Obserwator

Chciałem wam przedstawić ciekawe zestawy do samodzielnego montażu.
Mrugające diody? stroboskop? ciekawe ustawienia diod, które migają lub świecąc się zmieniają kolory? ... Teraz już nie problem, aby Twoja konstrukcja budowlana z zapałem miała niewielki układ elektryczny, który będzie ciekawym dodatkiem.
W niemal każdym dobrym sklepie elektronicznym można kupić zestaw "zrób to sam" w którym znajdziecie płytkę, rezystory, diody i wszystkie elementy potrzebne do złożenia układu. Widzę, że kombinujecie tutaj w temacie Elektryka jakby podłączać diody i wogóle, tam poprzez cały układ nie potrzebujecie zasilacza.
Złożenie takiego układu nie jest trudne w środku jest instrukcja, potrzeba tylko chęci i sprzętu do lutowania :) Jak będziecie mieli więcej czasu to zachęcam do zajrzenia do sklepu elektronicznego i a nóż coś znajdziecie idealnego dla swojej budowli

Góra |
 Zobacz profil WyÅ›lij e-mail  

TytuÅ‚:
PostNapisane: 2009-10-31, 21:16 
Moderator
Moderator

Tak, czasem lepiej kupić gotowy (ale do złożenia) zestaw. Jednak nie będzie to tak satysfakcjonujące jak zrobienie od podstaw, na własnej płytce, itp. :). Nie mniej jednak pomysł bardzo dobry.

Góra |

TytuÅ‚:
PostNapisane: 2009-10-31, 23:57 
Obserwator
Obserwator

No wiadomo, że cieszy bardziej zrobienie czegoś samodzielnie, ale myślę, że większość z was woli zabawę z zapałkami niż płytkami elektronicznymi :)

Ale szczerzę powiedziawszy to nie takie łatwe złożenie płytki z gotowych elementów już :) Także troszeczkę satysfakcji jest!

Góra |

TytuÅ‚:
PostNapisane: 2009-11-01, 09:29 
Moderator
Moderator

Jasne, że jest satysfakcja, jak przy każdym udanym, nawet małym, projekcie. Jednak widziałem już parę układów 'Zrób to sam'. Niektóre były... powiem tak: dali schemat, jakieś tam oznaczenia rezystorów (gdzie dać i o jakiej rezystancji), powsadzali nie wiadomo ile, nie wiadomo jakich, elementów i zadowoleni. Czasem zdarzało się, że ze schematu nie można było niczego odczytać. Nie wspominając o cenie. Ostatnio kupiłem sobie elektroniczny termometr za 40 złotych. Okazało się, że nie ma sensora temperatury (gdy już wszystko było polutowane), mimo, że na opakowaniu było napisane 'zawiera sensor temperatury'... Oczywiście części zawarte w zestawie można skompletować za 2 razy mniejsze pieniądze. Można też poszukać w internecie, na pewno są lepsze rozwiązania (tańsze i prostsze). Dlatego jeśli miałbym kupić zestaw 'Migająca dioda LED' za 24 złote to poszedłbym do sklepu i kupiłbym części za 10 (łącznie z płytką), poszukał w necie schematu, przerobił go na płytkę i zlutował. W końcu co za różnica, czy lutuje się na własnej płytce czy na jakiejś z zestawu? Jeśli się umie lutować, to i tak wszystko wyjdzie, a jeśli nie, to i tak się trzeba nauczyć, przy czym ewentualne straty (przy np. przepaleniu) będą parę razy mniejsze jak straty przy użyciu drogiego zestawu.

No cóż, rozpisałem się :mrgreen: . Jeszcze ostatnie słowo: nie dawajcie zarabiać na własnej niewiedzy. Jeśli ktoś nie mógłby znaleźć potrzebnego schematu, mogę pomóc. To samo z przerobieniem go na płytkę (tylko muszę znać rodzaj płytki). Powodzenia wszystkim ;).

Góra |

TytuÅ‚:
PostNapisane: 2009-11-16, 18:53 
Modelarz-Zawodowiec
Modelarz-Zawodowiec

Zazwyczaj takie zestawy są droższe niż by kupić płytkę i elementy oddzielnie i sam się o tym przekonałem ...:/

Góra |

TytuÅ‚: Re: Zrób to sam
PostNapisane: 2010-07-24, 22:23 
Amator
Amator

zalezy kto co robi i czy mu sie oplaca

Góra |

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość