NK
FB
Teraz jest 2010-09-07, 21:26
Ogłoszenie

Witamy!

Początkujących zapraszamy do zobaczenia działów:
Poradnik i Pomoc

Zachęcamy do obejrzenia albumu

Został odświeżony design forum. Życzymy miłego użytkowania.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronÄ™ 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  NastÄ™pna strona
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: Wspólna makieta forumowa - próba II
PostNapisane: 2010-07-30, 10:57 
Moderator
Moderator

Panowie, na forum jest coraz nudniej - ludzie piszą tylko i wyłącznie w swoich tematach (no, może oprócz Ekspertów i kilku innych osób), SB zamarł, sporo spamu. Ale do rzeczy. Otóż, może spróbujemy drugi raz zbudować wspólną makietę? Chętnych może być więcej.

Edytowane przez: mopsiok

Góra |
 Zobacz profil WyÅ›lij e-mail  

TytuÅ‚: Re: Malutka propozycja
PostNapisane: 2010-07-30, 23:11 
Makieciarz
Makieciarz

Co do rozruszania to fajnie byłoby rozruszać temat forumowej makiety. Ostatnio widziałem głosy na SB że ktoś o tym wspominał . Pomysł ciekawy , nie wiem co Wy na ten temat sądzicie :) ?

Góra |

PostNapisane: 2010-07-30, 23:30 
Moderator
Moderator

Jestem absolutnie za, nawet ostatnio na ten temat myślałem. Niestety, nie wszystko da się załatwić przez Internet (eh, kto to mówi). A szkoda, bo chętnych było dość sporo. Ale sam pomysł jest naprawdę świetny.
Był też kiedyś pomysł na budowę przez kilka osób tej samej budowli. To już mogło wypalić, tyle, że wszyscy zgłoszeni przez Lud budowali swoje rzeczy lub nie mieli czasu. Chyba trzeba będzie to kiedyś powtórzyć ;).

Góra |

PostNapisane: 2010-07-30, 23:48 
Administrator
Administrator

Plebiscyt to chyba raz w roku wystarczy, ale jakiś cykliczny konkursik by nie zaszkodził. Nawet kiedyś na ten temat z kimś rozmawiałem, ale moje plany wakacyjne się pokrzyżowały i teraz nawet nie mam za bardzo czasu żeby przed komputerem usiąść i popracować. W końcu jeszcze czeka w kolejce nowy styl forum, do którego apropo nie mam podpowiedzi :-? . A wracając do konkursu, to zdjęcie zwycięskiej pracy mogłoby wylądować gdzieś w nagłówku forum na miesiąc/dwa/kwartał w zależności jak często rozstrzygany byłby konkurs.

A co do makiety, to na zgłoszenie przez lud nie ma co liczyć. Budujący musieli by się sami zadeklarować, bo w końcu z niewolnika nie ma robotnika, a żeby coś budowac na odwal, to lepiej się wcale nie zabierać...

"Latam nisko i unikam radarów, odsiedzę swoje i znikam."
Michael Scofield - Prison Break
"Nie próbuj! Rób albo nie rób. Prób nie ma."
Yoda - Star Wars

Góra |

PostNapisane: 2010-07-30, 23:58 
Moderator
Moderator

A gdyby tak plebiscyt w zimie, a konkurs na budowlę w lecie? Oczywiście już nie w tym, bo jakoś tak niedużo ludzi się ostatnio wypowiada, ale myślę, że w przyszłe wakacje warto w ten temat uderzyć.
Jeśli chodzi o makietę, chodziło mi bardziej o sprawy czysto organizacyjne. Zbudować się da, ustalić na forum odpowiedni styl, pod koniec budowy dać zdjęcia do oceny (żeby ewentualne poprawki zrobić). Tylko gdzie taką makietę metr na metr trzymać? Który użytkownik się odważy? :P Niby zawsze można oddać do jakiegoś muzeum, ale to też nie tak prosto.

P.S.
Faktycznie, zapomniałem, że miałem opisać o co dokładniej mi chodziło. O północy nawet nie śmiem się za to zabierać, ale włączę sobie zakładkę i jutro coś tam zaproponuję. Niedużo, ale prześpię się z tematem, może coś mi się przyśni? :D

Góra |

PostNapisane: 2010-07-31, 11:22 
Makieciarz
Makieciarz

Konkursy są ciekawym pomysłem . Widziałem tutaj konkurs na najfajniejszą zapałke chyba nierozstrzygnięty. Jak zwykle dużo osób nie było, ale zawsze to coś, może następnym razem będzie więcej.

Co do makiety to pomysł mi się strasznie podoba. Może byśmy to oficjalnie odświeżyli ? Na początek jakaś mała, nieskomplikowana makieta (kawałek wsi / jakis mały rynek ? ) Jeśli chodzi o przechowywanie makiety / sklejanie jej do kupy to nie ma sprawy . Mieszkam pod Krakowem , mam wolny caly strych i 2 piwnice więć miejsce sie znajdzie . Trzeba tylko znaleźć chętnych ;) (nic na siłe)
@Jaffar, myśle że kilku chętnych sie znajdzie, a na makiete z kilkoma budynkami to wystarczy.

Góra |

PostNapisane: 2010-07-31, 21:05 
Makieciarz
Makieciarz

A jak mamy to ewentualnie do ciebie "przetransportować", nasze cacka? Chyba nie myślisz, że przez pocztę lub kuriera? To jest chyba główny problem. O samych chętnych bym się nie martwił, bo ja już się mogę zgłosić. (zależy co bym miał "robić" w naszym małym projekciku) ;-)

"Jeszcze mi za to podziękujesz"-Adrian Monk

Góra |

PostNapisane: 2010-07-31, 21:10 
Makieciarz
Makieciarz

Ja też się mogę zgłosić :P.

Góra |

PostNapisane: 2010-07-31, 21:16 
Makieciarz
Makieciarz

Zawsze to można pojeździć po Polsce i pozbierać . Myślę że do większości docierają jakieś środki transportu chodzi mi głównie o pociągi. Nie widzę żadnego problemu z tym żebym dojechał do jakiejś większej miejscowość i odebrał budowlę.

Poczekajmy jeszcze na kilku chętnych i może uda nam sie to rozkręcić ;)

Góra |

PostNapisane: 2010-07-31, 23:13 
Moderator
Moderator

No no, widzę, że zainteresowanie makietą rośnie, bardzo dobrze. Póki co mamy Wiśnia, Fifol8, Gracjan1414 i mnie (przepraszam, że nie w bierniku, nicki jakoś tak lepiej wyglądają normalnie). Jaffar, przydałby się jakiś admin w składzie ;). Transport to oczywiście bardzo ważna rzecz. Wydaje mi się, że innej możliwości jak kurier nie ma. Poczcie Polskiej bym nie dał, choćby mi dopłacali :P. Jazda pociągiem po kilku miastach pewnie będzie kosztować jeszcze więcej (nie mówiąc już o kosztach czasowych). A tak, kurierem, by każdy dał po 10 złociszy, i po problemie. Według mnie to najlepsze wyjście.

Góra |

PostNapisane: 2010-07-31, 23:20 
Makieciarz
Makieciarz

Transport póki co zostawmy . Teraz trzeba znaleźć kilku chętnych .

Myślałem trochę nad obiektem i pomyślałem o średniowiecznej Wieliczce , chodzi głównie o jej fragment ( kościół św. Klemensa , rynek ,kilka chatek i szyb górniczy ) Znalazlem tą oto strone : http://dziedzictwo.polska.pl/katalog/skarb,Plan_miasta_Wieliczki_i_trzech_poziomow_kopalni,gid,369269,cid,1146.htm , mysle ze domyślicie się o który fragment chodzi , to tylko poglądowy plan na który trafiłem przypadkiem. Ja mogę pochodzić po Wieliczce , znam taką fajną panią historyczke która kiedyś robiła spotkania o średniowiecznej Wieliczce , pewnie ma jakies materiały . Zawsze to można iść do urzędu (tam chyba tez mają jakąś dokumentacje) i coś wyłudzić :).

Co o tym sÄ…dzicie ?

Góra |

PostNapisane: 2010-08-01, 12:02 
Moderator
Moderator

Sam pomysł wykonania akurat fragmentu Wieliczki jest fajny, tylko te plany troszkę koślawe :P. Popatrzyłem na ten kościół o którym mówiłeś i mnie również się podoba.

Góra |

PostNapisane: 2010-08-01, 12:18 
Makieciarz
Makieciarz

Towarzyszu Mopsiok , ten plan był tylko w celu zapoznania z ogółem. Gdyby coś sie ruszyło to ja moge pochodzić i poszukać dokładniejszych planów. W kopalni soli ileś tam metrów pod ziemią jest makieta średniowiecznej Wieliczki , sądzę że powstała na bazie jakiś planów a nie czyjegoś widzi mi się :)

@edit.
Tutaj macie fragment tej makiety znajdujÄ…cej sie w kopalni soli : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c1f1199e408e1be7.html
Na środku (oświetlony) kościół św. Klemensa , po prawej od niego zamek żupny , nad kościołem po lewej rynek , poniżej kościoła baszta , reszta to jakieś chaty :)

@edit'.
Makieta z drugiej strony . jakas rzeczka , chaty , przed kościołem który powinniscie poznać znajduje się kompleks kilku budynków. Jest to jakiś dwór już nie istniejący oraz budynki szybu "Regis"
Obrazek

@edit"
Kolejne zdjęcię makiety:
Obrazek

Myśle że tyle wystarczy :)

Góra |

PostNapisane: 2010-08-01, 14:45 
Moderator
Moderator

Bardzo ładna ta makieta, tyle, że ze zdjęć to my raczej nic nie zbudujemy (wiem, co mówię - gdyby nie zdjęcie z boku i góry mojego jachtu, to nie poradziłbym sobie). Takie zdjęcia przydadzą się do ogólniejszych spraw, ale przede wszystkim ważne są plany. Najlepiej z każdej strony, każdego budynku, którego chcemy zrobić, bo jeden rzut nie wystarczy. Jeśli udałoby Ci się je znaleźć, to ja na ich podstawie zrobię wszystko w 3d, będzie można wydrukować siatkę, szkielet i inne takie.

Góra |

PostNapisane: 2010-08-01, 15:02 
Makieciarz
Makieciarz

Makieta fajna i pomysł też. Ale jak powiedział mopsiok ,,ze zdjęć to my raczej nic nie zbudujemy".
Potrzebne sÄ… plany.

Góra |

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronÄ™ 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  NastÄ™pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość