facebook   youtube   gazetka   sklep  


PATYCZKI MODELARSKIE 43mm Oferta dla forumowiczów WEJDŹ TUTAJ

[RMS Titanic] - VoM3

Modele które nie zostały skończone. Chcesz przywrócić relację swojego modelu? Napisz do Administracji forum.

Moderator: Moderator

[RMS Titanic] - VoM3

Postprzez VoM3 » środa, 24 grudnia 2014, 00:22

Hej,
Po ukończeniu wieży stwierdziłem, że spróbuje swoich sił na jakimś statku, zdecydowałem się na Titanica. Model jak dla mnie będzie sporych rozmiarów, skala - 1:200 co daje około 135 cm długości.
Wręgi do Titanica kupiłem na internecie, wszystko poskładałem, a dziś wziołem się za piankowanie.
Mam nadzieję, że inni użytkownicy którzy znają się na klejeniu tego typu modeli pomogą mi oraz ocenią poszczególne etapy budowy, z góry dzięki.

DSC_0413.JPG


DSC_0415.JPG


DSC_0424.JPG


DSC_0428.JPG


DSC_0419.JPG


I już na samym początku mam do Was pytanie, czy pianke obkleić papierem (np. blok techniczny) czy może zapałki kleić bezpośrednio na piankę? I jeszcze czy kadłub wyklejać od dołu do górych czy na odwrót? Czytałem poradniki ale wole się upewnić. :)
Dodam, że w czasie opisywania kolejnych etapów budowy mogę mylić pojęcia związane ze statkiem, także z góry przepraszam, ale to moja pierwsza taka budowla. :)
Proszę o ocene i komentarze, z góry dzięki i serdecznie pozdrawiam. Oraz życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. :)
Pozdrawiam Paweł
------------------
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

https://twitter.com/vo_m3

Zbudowałem:
-Red Stadium
-Wieża Eiffla

Buduje:
-RMS Titanic
Avatar użytkownika
VoM3

MISTRZ
 
Posty: 268
Dołączył(a): poniedziałek, 6 lutego 2012, 15:29
Imię: Paweł

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez Michał_1993 » środa, 24 grudnia 2014, 02:32

Konstrukcja wręg wygląda naprawdę dobrze, aż miło patrzeć.
Uważam,że powinieś kleić bezpośrednio na piankę, ale uprzednio sprawdzić,czy klej jej nie rozpuści i zapałki nie zapadną się do środka, dobrym pomysłem może będzie polakierować piankę,aby była bardziej twarda na powierzchni. Pamiętaj,żeby zapałki kleić do siebie, a nie wciskać w powierzchnię bo wtedy na pewno będzie krzywo.
Co do wyklejania kadłuba, można to robić zależnie od kształtu, ja u siebie zrobiłem linię na środku i następnie starałem się korygować niedokładności kolejnymi ( nie warstwami, nie piętrami... jak to ująć), kolejnymi liniami będącymi powyżej i poniżej. Pamiętaj,że patrząc od boków nie ma porównania, a od dzioba i rufy widać 2 strony i to w tych miejscach powinieneś się skupić aby było symetrycznie.
Patrząc na powierzchnię kadłuba ja bym zaczął od 3/4 wysokości i poźniej systematycznie trochę w górę i trochę w dół po obydwu stronach.
Cieszę się,że powstają nowe ambitne projekty :)
Pozdrawiam Michał

Aktualnie buduję: galeon-micha-1993-t1082.html
--------------------------------------
"Samotność domeną silnych,słabi zawsze trzymają się w grupie"
Avatar użytkownika
Michał_1993

Expert
 
Posty: 849
Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2010, 16:20
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Michał
Medale: 1
Najlepszy model (1)

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez Mati9 » środa, 24 grudnia 2014, 08:33

o widzę, że nie tylko mnie wzięło na ten chyba najbardziej rozpoznawalny statek na świecie....
te wręgi widać dosyć profesjonalne jak sam kolega wyżej stwierdził, ja czekam na plany zrobione na podstawie książki napisanej przez Petera Davies-Garnera o tytule RMS Titanic: A Modelmaker's Manual, będę je miał jak i tą książkę tak gdzieś w połowie stycznia. W przyszłym tygodniu zabieram się za wycinanie wręg i będę podglądał codziennie Twoje postępy ;-)
A powiedz Ty posiadasz jakieś plany? chodzi mi o górę :-)
skończyłem:
Dom z wnętrzem - mati9-t3833.html

Buduję :
TITANIC 1:130 - mati9-t3932.html
Avatar użytkownika
Mati9

MISTRZ
 
Posty: 288
Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 13:48
Lokalizacja: zubrzyca górna
Imię: Mateusz

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez VoM3 » środa, 24 grudnia 2014, 12:22

Dzięki Michał za pomoc, właśnie tego potrzebowałem. :) Ale mam jeszcze jedno pytanie, nim zaczne wyklejać kadłub, lepiej będzie najpierw obkleić pokład, prawda? Czy to nie ma większego znaczenia? I jeszcze jedno, większość osób daje dwie warstwy zapałek na kadłubie, między innymi Ty, czy to jest konieczne?

Miło, że powstanie jeszcze jeden Titanic, będzie można porównać i oczywiście pomóc sobie nawzajem. :)
Jeśli chodzi o plany pokładu to coś tam mam, ale nie jest to wszystko czytelne i dokładne. Będę korzystał może trochę ze zdjęć czy coś. A jak u Ciebie? W tej książce są jakieś dokładne plany pokładu?
Pozdrawiam Paweł
------------------
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

https://twitter.com/vo_m3

Zbudowałem:
-Red Stadium
-Wieża Eiffla

Buduje:
-RMS Titanic
Avatar użytkownika
VoM3

MISTRZ
 
Posty: 268
Dołączył(a): poniedziałek, 6 lutego 2012, 15:29
Imię: Paweł

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez Mati9 » środa, 24 grudnia 2014, 13:04

Podobno są szczegółowe plany w tej książce więc jak już ją będę miał to służę pomocą :-) A powiedz mi jeszcze te wręgi masz z tektury?
skończyłem:
Dom z wnętrzem - mati9-t3833.html

Buduję :
TITANIC 1:130 - mati9-t3932.html
Avatar użytkownika
Mati9

MISTRZ
 
Posty: 288
Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 13:48
Lokalizacja: zubrzyca górna
Imię: Mateusz

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez VoM3 » środa, 24 grudnia 2014, 13:12

O to dobrze, jak coś to będę pisał.;)
A wregi mam z tektury 1,5mm.

[ Post made via Android ] Obrazek
Pozdrawiam Paweł
------------------
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

https://twitter.com/vo_m3

Zbudowałem:
-Red Stadium
-Wieża Eiffla

Buduje:
-RMS Titanic
Avatar użytkownika
VoM3

MISTRZ
 
Posty: 268
Dołączył(a): poniedziałek, 6 lutego 2012, 15:29
Imię: Paweł

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez Mati9 » środa, 24 grudnia 2014, 15:08

spoko :-)
skończyłem:
Dom z wnętrzem - mati9-t3833.html

Buduję :
TITANIC 1:130 - mati9-t3932.html
Avatar użytkownika
Mati9

MISTRZ
 
Posty: 288
Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 13:48
Lokalizacja: zubrzyca górna
Imię: Mateusz

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez Michał_1993 » piątek, 26 grudnia 2014, 01:14

Wyklejenie pokładu jest najlepszym pomysłem, bo gdy później wykleisz burty to nie masz problemu z nieoszlifowanym pokładem. Bardzo ciężko było by to zrobić gdybyś najpierw zrobił nadburcia a później pokład.
Nie, nie trzeba robić 2 warstw, ale weź pod uwagę to,że 2 ga na pewno wyjdzie ładniej - bo będziesz miał większe doświadczenie w nietypowym układaniu oraz masz większy zapas grubości przy szlifowaniu. Ja wybrałem takie rozwiązanie z położeniem 1 warstwy i mocnym jej zeszlifowaniem ( ale specjalnie wybrałem układ,taki aby mnie nie kusiło aby zostawić po 1 warstwie). Nie żałuję włożonej pracy, całkowicie było warto.
Bardzo dobrze,że będziecie sobie pomagali z materiałami :) Titanic jest dobrze udokumentowanym obiektem więc na pewno dacie sobie radę, 3 mam kciuki za postępy prac.
Pozdrawiam Michał

Aktualnie buduję: galeon-micha-1993-t1082.html
--------------------------------------
"Samotność domeną silnych,słabi zawsze trzymają się w grupie"
Avatar użytkownika
Michał_1993

Expert
 
Posty: 849
Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2010, 16:20
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Michał
Medale: 1
Najlepszy model (1)

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez Mati9 » piątek, 26 grudnia 2014, 12:16

trzeba sobie pomagać...
zastanawiam się teraz nad tematem, który poruszyliście co do oklejania kadłuba dwiema warstwami zapałek... Ostatnio się właśnie nad tym zastanawiałem, że gdy zrobię szlif na jednej warstwie zapałek to osłabi konstrukcję...
skończyłem:
Dom z wnętrzem - mati9-t3833.html

Buduję :
TITANIC 1:130 - mati9-t3932.html
Avatar użytkownika
Mati9

MISTRZ
 
Posty: 288
Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 13:48
Lokalizacja: zubrzyca górna
Imię: Mateusz

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez VoM3 » piątek, 26 grudnia 2014, 14:48

Dzięki raz jeszcze Michał, nie pomyślałem o szlifowaniu, umkło to mojej uwadze. Spróbuje za pierwszym razem ładnie okleić pokład, jeśli mi nie wyjdzie to wtedy dam drugą warstwę.

Mati9 napisał(a):trzeba sobie pomagać...
zastanawiam się teraz nad tematem, który poruszyliście co do oklejania kadłuba dwiema warstwami zapałek... Ostatnio się właśnie nad tym zastanawiałem, że gdy zrobię szlif na jednej warstwie zapałek to osłabi konstrukcję...


Nie bardzo Cię rozumiem, no ale jeśli będziesz robił dwie warstwy zapałek to musisz tą pierwszą zeszlifować, bo nierówno Ci wtedy wyjdzie ta druga warstwa. A czy osłabisz konstrukcje? No sam nie wiem, chyba nie bardzo. :)
Pozdrawiam Paweł
------------------
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

https://twitter.com/vo_m3

Zbudowałem:
-Red Stadium
-Wieża Eiffla

Buduje:
-RMS Titanic
Avatar użytkownika
VoM3

MISTRZ
 
Posty: 268
Dołączył(a): poniedziałek, 6 lutego 2012, 15:29
Imię: Paweł

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez Michał_1993 » sobota, 27 grudnia 2014, 09:21

Mati miał na myśli to,że robiąc i szlifując 1 warstwę zapałek w niektórych miejscach może pozostać mała grubość zapałek, dlatego zrobienie 2 ma całkiem spory sens przy takich gabarytach.
"Spróbuje za pierwszym razem ładnie okleić pokład" Tutaj chyba miałeś na myśli poszycie a nie pokład ?
Fajnie,że teraz mamy dużo czasu wolnego =]
Pozdrawiam Michał

Aktualnie buduję: galeon-micha-1993-t1082.html
--------------------------------------
"Samotność domeną silnych,słabi zawsze trzymają się w grupie"
Avatar użytkownika
Michał_1993

Expert
 
Posty: 849
Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2010, 16:20
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Michał
Medale: 1
Najlepszy model (1)

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez VoM3 » sobota, 27 grudnia 2014, 10:38

Aw... Rozumiem.
I dokładnie, chodziło mi o poszycie. ;)

[ Post made via Android ] Obrazek
Pozdrawiam Paweł
------------------
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

https://twitter.com/vo_m3

Zbudowałem:
-Red Stadium
-Wieża Eiffla

Buduje:
-RMS Titanic
Avatar użytkownika
VoM3

MISTRZ
 
Posty: 268
Dołączył(a): poniedziałek, 6 lutego 2012, 15:29
Imię: Paweł

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez Mati9 » sobota, 27 grudnia 2014, 11:10

Dokładnie tak jak pisze Michał chodzi mi oto, że gdzie nie gdzie może zostać połowa grubości zapałki czego osobiście bym nie chciał.
Ty VoM3 w sumie nie osłabisz poszycia gdyż masz ładnie pianką zrobione :-) Ja planuje podświetlenie więc pianka u mnie odpada..
Planuje dosyć duży model w skali 1:200 (140 cm długości) albo i większy by wykonać wszystkie szczegóły pokładu.
Ciągle zastanawiam się z czego zrobić wręgi... Może taka dykta by wystarczyła jak przy Twoim Michał statku [Wasa] ? Myślę też nad taką sklejką 4 mm http://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-d ... l1902.html
skończyłem:
Dom z wnętrzem - mati9-t3833.html

Buduję :
TITANIC 1:130 - mati9-t3932.html
Avatar użytkownika
Mati9

MISTRZ
 
Posty: 288
Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 13:48
Lokalizacja: zubrzyca górna
Imię: Mateusz

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez VoM3 » niedziela, 28 grudnia 2014, 16:43

No to u Ciebie musi być bardzo solidnie wykonany szkielet i mocne poszycie, tu masz racje. :) Wręgi będziesz musiał dawać dość gęsto aby łatwo było Ci kleić kadłub. Ale ta sklejka 4mm wydaje mi się, że będzie za gruba i ciężka, chyba nie ma sensu. Moim zdaniem wystarczyła by sklejka 2mm lub po prostu jakaś mocniejsza tektura.
Pozdrawiam Paweł
------------------
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

https://twitter.com/vo_m3

Zbudowałem:
-Red Stadium
-Wieża Eiffla

Buduje:
-RMS Titanic
Avatar użytkownika
VoM3

MISTRZ
 
Posty: 268
Dołączył(a): poniedziałek, 6 lutego 2012, 15:29
Imię: Paweł

Re: [RMS Titanic] - VoM3

Postprzez plefromiraq » poniedziałek, 29 grudnia 2014, 02:30

Titanic, no, wybrałeś bardzo znany i dość gęsto uplanowany statek, na pewno nie zabraknie Ci materiałów do jego wykonania :) Pozostaje życzyć powodzenia i trzymać kciuki za dalsze postępy w budowie, bo co do wręg i pianki nie mam zastrzeżeń :)
Warsaw Spire [W budowie] [1:200 = 110 cm]
Avatar użytkownika
plefromiraq

Modelarz-Zawodowiec
 
Posty: 84
Dołączył(a): piątek, 28 grudnia 2012, 19:16
Aktualnie buduję: Warsaw Spire
Imię: Michal

Następna strona

Powrót do Upadłe



  • Reklama
tekst alternatywny

Sklep modelarski Agtom.eu - Modele do sklejania, farby modelarskie, narzędzia i materiały. tekst alternatywny tekst alternatywny
cron