facebook   youtube   gazetka   sklep  


PATYCZKI MODELARSKIE 43mm Oferta dla forumowiczów WEJDŹ TUTAJ

[Jacht - Baltic 73] - mopsiok

Moderator: Moderator

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez Waldek » piątek, 22 kwietnia 2011, 22:23

Dawaj temat a postaram się Ci podrzucić fotki z realu.
Pozdrawiam

Moja strona zlikwidowana.
Avatar użytkownika
Waldek

Expert
 
Posty: 1869
Dołączył(a): sobota, 23 lutego 2008, 00:27
Lokalizacja: Vejle - Dania
Aktualnie buduję: Galeon Zygmunta Augusta z 1570 roku.
Imię: Waldek
Medale: 2
3 Miejsce NMR 2012 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez darek2 » sobota, 23 kwietnia 2011, 17:10

Elementy wyposażenia masz super, z bloczkami troszku ci się zejdzie ale widzę dasz radę , jacht pierwsza klasa podoba mi się . Z materiałem na żagle widzę, że się przekonałeś o czym była mowa , obszyte są dobrze nie musisz już nic poprawiać , czekam na wodowanie
darekW
darek2

Expert
 
Posty: 1145
Dołączył(a): środa, 11 lutego 2009, 12:22
Medale: 2
Najlepszy model (2)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez mopsiok » sobota, 23 kwietnia 2011, 22:16

Dziękuję za komentarze. Prace posunęły się trochę do przodu, jednak nie zająłem się bloczkami, a tymi wcześniej wspomnianymi klocami. Do zrobienia było 8. Ogólnie, praktycznie skończyłem wszystkie szczegóły na nadbudówce, a na całym jachcie zostało mi może kilka. Może lepiej przejdę do fotek. Na pierwszy ogień idzie przód nadbudówki, już cały skończony (pozostaje dokleić bloczki, ale do dopiero przy zakładaniu masztu).
DSC09637.JPG

DSC09638.JPG

DSC09639.JPG

DSC09640.JPG


Na zdjęciach widać tylko 6 kloców - 2 ostatnie są z tyłu nadbudówki.
DSC09642.JPG


Wymieniłem też pierwszy poler (nie podobał mi się, zresztą teraz jest bliżej oryginału) i zamontowałem drugi:
DSC09644.JPG


I ze zdjęć to by było wszystko. Jako, że do wtorku nic nie porobię przy bloczkach (wiertło mi się stępiło i zamiast wiercić - wypala :mrgreen: ), ani nie zamontuję żagli (potrzebny mi drut stalowy, którego aktualnie nie posiadam w kawałkach dłuższych niż 4 cm). Swoją drogą, może opiszę problem. Grot - żagiel między masztem a bomem - muszę przyczepić do tego pierwszego dodatkowymi linkami, nie tylko na wierzchołkach. Dokładniej widać to na tym zdjęciu: http://www.balticyachts.com/73-Canica/F ... uarter.jpg . Łączenia z masztem wykonane są na tych wysokościach na żaglu, gdzie znajdują się takie poziome zaciemnienia (u mnie są to zwykłe szwy). Sam żagiel, jak już wcześniej wspominałem, trochę się "obciągnął" przy obszywaniu i teraz będę go musiał lekko naciągnąć bezpośrednio na drzewcach. I tu się pojawia problem, bo nie mam go jak z tymi drzewcami połączyć - przecież nie przewiążę masztu naokoło. Na zdjęciu widać takie czarne coś przyczepione wzdłuż masztu i ciągnące się przez całą wysokość grota. Myślałem o imitacji zwykłym drutem stalowym i zrobieniu małych dziurek między masztem a drutem w miejscach łączeń - wtedy można by było przewlec nici między tymi dziurkami, i powinno się jakoś trzymać. Tylko boję się, że drut nie wytrzyma i zwyczajnie odklei się od masztu... Mogę też przymocować żagiel nie za pomocą linek, a drutów. Wtedy wystarczyłoby wywiercić dziury w maszcie i zakleić - myślę, że to by się sprawdziło. Proszę o ocenę obu pomysłów (osobiście skłaniam się bardziej ku temu drugiemu - choć małym problemem może być ładne zrobienie dziury na drut). Oczywiście czekam również na własne propozycje. No ale... rozpisałem się, a nie o mocowanie żagli mi chodziło :lol:. Bo chodziło mi o podstawkę. A dokładniej o jej wymiary.
podstawka.png
podstawka.png (8.18 KiB) Przeglądane 1813 razy

Oto szkic pomocniczy, rysowany na szybko więc bez większej realności rysunku. Ściany mają być w kształcie trapezów równoramiennych z kątem u podstawy 60*, czego jednak nie udało mi się narysować (widać tylko 2 ściany trapezowate, reszta wygląda na prostokąty). Dlaczego taki, można by rzec, finezyjny kształt? Ano, bo lubię sobie utrudniać życie i nudzi mnie ciągłe klejenie prostokątów :P. A co do wymiarów. Myślę, że długość 20 cm (55% długości jachtu) będzie odpowiednia. Głębokość mogła by być długości odrobinę większej niż szerokość jachtu w najszerszym miejscu. Żeby było równo, można przyjąć 10-11 cm. Wysokość uwarunkowana by była stosunkiem długości górnej podstawy ściany do dolnej. Zakładając, że ta pierwsza miałaby długość o 2 cm krótszą (z każdej strony) niż dolna, wtedy wysokość byłaby równa 3.5 cm. Myślę, że całkiem fajnie by to wyglądało. Co sądzicie? Do tego doszłyby jeszcze "wręgi" podtrzymujące jacht... jak dla mnie takie coś może być, jednak chciałbym już powoli zacząć tę podstawkę robić (ewentualnie mocować żagle, jeśli pomysł 2. się przyjmie), a najpierw wolałbym zapoznać się z opinią Ludu :). Także czekam na wszelkie sugestie dotyczące zarówno grota, jak i podstawki.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez Waldek » piątek, 29 kwietnia 2011, 21:45

Żagiel do masztu jest przymocowany w tzw. Likszpara.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Likszpara
Pozdrawiam

Moja strona zlikwidowana.
Avatar użytkownika
Waldek

Expert
 
Posty: 1869
Dołączył(a): sobota, 23 lutego 2008, 00:27
Lokalizacja: Vejle - Dania
Aktualnie buduję: Galeon Zygmunta Augusta z 1570 roku.
Imię: Waldek
Medale: 2
3 Miejsce NMR 2012 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez mopsiok » poniedziałek, 16 maja 2011, 16:16

Trochę czasu minęło od ostatniej aktualizacji, ale postanowiłem dać w końcu zdjęcia czegoś, co można zauważyć stojąc dalej niż 20 cm od jachtu :P. No i reszta świata zrobiła swoje - albo nie miałem siły kleić, albo ochoty, albo czasu, albo wszystkiego naraz. No ale przyszła pora pokazać co robiłem przez tę połowę miesiąca. Otóż, w końcu przykleiłem maszt na swoje miejsce. Było z tym sporo problemów, bo przy samiutkim końcu odpadł mi jeden z drutów (zresztą, później odpadł drugi...) i zamiast nich musiałem użyć takich nieco grubszych, w wyniku czego dziura na maszt nie jest już idealna i trzeba będzie przelecieć zapałką w jej miejscu. Jednak przed przyklejeniem masztu do nadbudówki przyczepiłem do niego grotżagiel. Postanowiłem robić dziury w maszcie i wklejać w nie drut wygięty w kształt litery U. Według mnie nie wygląda to aż tak źle, choć zgodne z oryginałem nie jest i niestety nie byłbym w stanie tego zrobić tak jak powinno być.
DSC00262.JPG

DSC00263.JPG

Póki co trzeba jeszcze to wszystko naciągać, wszystko będzie prosto ale dopiero po zakończeniu olinowania. A tutaj jeszcze widok na tę dziurę, co to o niej pisałem wyżej:
DSC00261.JPG


A tak wygląda... skończona podstawka.
DSC00249.JPG

DSC00250.JPG

DSC00251.JPG

DSC00252.JPG

DSC00253.JPG


I zbliżenie na "kręcidło" (potencjometr).
DSC00258.JPG


A żeby nie było, że nie działa, to tu jest jeszcze taki mały filmik:



No, tego by było na tyle. Planowałem skończyć jacht 9. maja (dlaczego - zapraszam na pierwszą stronę tematu), ale coś mi nie wyszło :mrgreen:. No a przecież nie będę robić modelu na szybko. Ale zakończenie już jest coraz bliżej.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez Waldek » poniedziałek, 16 maja 2011, 22:48

Pozdrawiam

Moja strona zlikwidowana.
Avatar użytkownika
Waldek

Expert
 
Posty: 1869
Dołączył(a): sobota, 23 lutego 2008, 00:27
Lokalizacja: Vejle - Dania
Aktualnie buduję: Galeon Zygmunta Augusta z 1570 roku.
Imię: Waldek
Medale: 2
3 Miejsce NMR 2012 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez Maciek21 » wtorek, 17 maja 2011, 07:16

Chłopie o jakiej Ty tu dziurce mówisz?
80% ludzi z tego forum jak by miało tylko takie szczelinki to by było zadowolonych ;)

Podświetlane masz tylko te parę diod czerwonych? Na maszcie jak byś dał u góry czerwoną diodę to może też by fajnie wyglądało. Chociaż nie wiem czy tak jest w rzeczywistości bo się w ogóle na tym nie znam.
Do czego używasz pokxipolu?
Wybudowałem:
Obraz Motor- Diy String Art
Poljud Stadion (2 miejsce- Model roku 2011)
Falmer Stadion (3 miejsce- Budowla 2010)
Bujany Fotel (1- NGS*Models*Cup)
Baltic Arena/PGE Arena
Rączka z rodziny Adamsów
Avatar użytkownika
Maciek21

Expert
 
Posty: 2130
Dołączył(a): wtorek, 28 lipca 2009, 20:11
Lokalizacja: Płock
Aktualnie buduję: Aviva Stadion w Dublinie
Imię: Maciek
Medale: 5
2 Miejsce NMR 2011 (1) 3 Miejsce NMR 2010 (1) 1 Miejsce NGS*Models*Cup (1) Najlepszy model (2)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez mopsiok » piątek, 20 maja 2011, 20:35

Pisząc o dziurce miałem na myśli właśnie opętnik, a nie żadne szparki ;), choć ich też jest i to nie najmniej. Póki co jest zatkana Poxiliną (właśnie po to mi była potrzebna). Diody na sam szczyt masztu raczej nie miałbym zbytnio jak wsadzić. Albo inaczej - miałbym, ale sporym problemem byłoby doprowadzenie prądu.
Piszę nowego posta, bo są małe postępy, zrobiłem takie... hm, jakby to nazwać. Nie wiem, zdjęcia pokażą wszystko :P.
DSC00821.JPG


Nie wyszło to idealnie, ale chyba nawet trochę pasuje ^^. I jeszcze zdjęcie z lampą błyskową i włączonym oświetleniem.
DSC00826.JPG


Na tym zdjęciu widać też Poxilinę w opętniku, o której pisałem.
Od teraz biorę się za bloczki. Niestety tamte wcześniejsze mi się gdzieś jakimś cudem zapodziały o.O, i muszę nadrabiać 6. Ciekawe jak wyjdzie to olinowanie :lol:.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez Waldek » piątek, 20 maja 2011, 21:04

Kabel ukryj w tej pionowej podstawce bo szpeci.
Pozdrawiam

Moja strona zlikwidowana.
Avatar użytkownika
Waldek

Expert
 
Posty: 1869
Dołączył(a): sobota, 23 lutego 2008, 00:27
Lokalizacja: Vejle - Dania
Aktualnie buduję: Galeon Zygmunta Augusta z 1570 roku.
Imię: Waldek
Medale: 2
3 Miejsce NMR 2012 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez mopsiok » piątek, 20 maja 2011, 21:21

Założenie było takie, że będzie można wyciągnąć jacht z podstawki, więc kabel nie może być na sztywno przyklejony lub całkowicie ukryty i naciągnięty tak, by był idealnej długości, bo po jakimś czasie zmęczenie materiału spowoduje że się po prostu przerwie. Dlatego musiałem zrobić go trochę dłuższego. Dodatkowo przy braniu jachtu do rąk nie trzeba się męczyć z odpinaniem kabla między burtami a podstawką, bo jacht można spokojnie wyciągnąć na prawie 15 centymetrów poza podstawkę i dopiero wtedy bez żadnych problemów wyciągnąć wtyczkę z gniazda. Moim zdaniem rozwiązanie dobre i wcale nie wygląda to źle, wręcz przeciwnie - dodaje swoistego uroku... no ale ja jestem jakiś zboczony pod tym kątem :lol:. W każdym razie, nie ma tego już jak zakryć, bo i niby w czym? Nawet gdyby jakoś upchnąć te kable w jednej z tych "anty-wręg", to i tak pozostaje jeszcze doprowadzić je do gniazda (które jest na środku długości, co widać zresztą na zdjęciach). Jedyne co dałoby się zrobić to jakiś walec pośrodku, od podstawki do burt, a w nim przewody. No ale jakby to wyglądało... :|? I nawet by się ruszyć jachtem nie dało, bo by momentalnie odpadł od podstawki bądź w ogóle się złamał. A tutaj proszę, ruszać można jak się chce, nawet na chwilę wyciągnąć z podstawki, i to bez wyczepiania zasilania!
Hm, trochę się rozpisałem, ale cóż, bronię mojego zboczenia :D.

P.S.
A wiecie co? Jakby użyć komunikacji typu radio control, to by to mogło nieźle wyglądać. Podstawka na stole, jacht w rękach, kręcimy potencjometrem i się zaświecają mocniej diody ^^. No ale ja jak zwykle się za późno obudzę.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez Waldek » niedziela, 22 maja 2011, 00:23

Mentalność ludzka jest taka zobaczyć to nie wszystko to się nie zakoduje ale dotknąć to jest to.
Moje zdanie te modele nie nadają się do obmacywania, jeden uszanuje a drugi zrobi z tego miazgę, sam na sobie tego doznałem. Szwagier wziął w swoje łapki gablotkę z modelem było ups i model wymieszał się ze szkłem.
Pozdrawiam

Moja strona zlikwidowana.
Avatar użytkownika
Waldek

Expert
 
Posty: 1869
Dołączył(a): sobota, 23 lutego 2008, 00:27
Lokalizacja: Vejle - Dania
Aktualnie buduję: Galeon Zygmunta Augusta z 1570 roku.
Imię: Waldek
Medale: 2
3 Miejsce NMR 2012 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez darek2 » niedziela, 22 maja 2011, 10:29

Zgodzę się z wypowiedzią kolegi Waldka - nie planuj żadnego dotykania modeli przez oglądających, jeśli nie jest to model RC który należy zdjąć z podstawki w celu wodowania to ma stać na podstawce, ja też mam z tym przykre doświadczenia .
Fotka na przestrogę - model z zapałek nie jest taki trwały
Załączniki
1.JPG
darekW
darek2

Expert
 
Posty: 1145
Dołączył(a): środa, 11 lutego 2009, 12:22
Medale: 2
Najlepszy model (2)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez mopsiok » niedziela, 22 maja 2011, 11:46

Ależ Panowie, ani mi się śni dawać go komukolwiek w łapska :). No ale Darku, trochę szkoda tego Twojego dwupłatowca, to było coś... bym chyba ukatrupił jakby mi ktoś tak zrobił.
Pisząc o podnoszeniu jachtu z podstawki miałem na myśli tylko i wyłącznie podnoszenie przeze mnie. Zresztą, na żadne wystawy go nie wyślę, więc nie ma się czym martwić.
Widzę, że będę miał problem z tymi bloczkami - one chyba nie wytrzymają naprężenia linek (a raczej naprężenia żagli). No, nieciekawie się zaczyna robić. Chyba w niektórych miejscach będę musiał zrezygnować z bloczków i dać zwykłe U-kształtne druty wbite w pokład.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez Waldek » niedziela, 22 maja 2011, 18:38

Zwróć uwagę na nici jakie zastosujesz bo te sztuczne sizalowe maja to do siebie że zmieniają długość nawet o centymetr na metr. Pokazywałem tu gdzieś na forum jakie zniszczenia mam po latach- masakra.
Pozdrawiam

Moja strona zlikwidowana.
Avatar użytkownika
Waldek

Expert
 
Posty: 1869
Dołączył(a): sobota, 23 lutego 2008, 00:27
Lokalizacja: Vejle - Dania
Aktualnie buduję: Galeon Zygmunta Augusta z 1570 roku.
Imię: Waldek
Medale: 2
3 Miejsce NMR 2012 (1) Najlepszy model (1)

Re: [Jacht] - mopsiok

Postprzez darek2 » wtorek, 24 maja 2011, 11:28

Bloczki możesz kupić gotowe okrągłe są różnej wielkości lub kupić listewkę okrągłą odpowiedniej grubości i nawiercić, warto popróbować w ostateczności zrób jak planujesz
darekW
darek2

Expert
 
Posty: 1145
Dołączył(a): środa, 11 lutego 2009, 12:22
Medale: 2
Najlepszy model (2)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okręty



  • Reklama
tekst alternatywny

Sklep modelarski Agtom.eu - Modele do sklejania, farby modelarskie, narzędzia i materiały. tekst alternatywny tekst alternatywny
cron