facebook   youtube   gazetka   sklep  


PATYCZKI MODELARSKIE 43mm Oferta dla forumowiczów WEJDŹ TUTAJ

Drucik z kabla?

Moderator: Moderator

Drucik z kabla?

Postprzez abuK » środa, 13 lutego 2013, 10:27

1. Czy jeżeli usunę gumową osłonkę i rozdziele małe druciki w kablu to czy takie "gołe" mogą działać bez zarzutu? Gdzieś kiedyś ktoś wspominał, że jedynie "zestarzeje się" i zewnętrzna strona kabla stanie się bezużyteczna, a wnętrze drucika będzie dalej przewodzić prąd.

2. I czy jeśli goły drucik działa, to można go pomalować?
...
abuK

Expert
 
Posty: 1849
Dołączył(a): piątek, 25 stycznia 2008, 15:12
Lokalizacja: Pyrlandia ;]
Aktualnie buduję: Ferrari F1-2007
Imię: abuK
Medale: 1
Najlepszy model (1)

Re: Drucik z kabla?

Postprzez kreda170 » środa, 13 lutego 2013, 11:46

1. Badą działać, ale nie mogą się ze sobą takie dwa druciki stykać (+ nie może być -).

2. Tego nie wiem, ale

Możesz wykorzystać drut z jakiejś cewki. Jest on pokryty, ,,takimś czymś" co nie przewodzi prądu, więc zastępuje izolacje. Taki możesz pomalować.
Krystian
-----------------

Obrazek
kreda170

Doświadczony Architekt
 
Posty: 190
Dołączył(a): sobota, 12 marca 2011, 17:40
Lokalizacja: Polska
Imię: Krystian

Re: Drucik z kabla?

Postprzez TODAKO Modelbau » środa, 13 lutego 2013, 13:36

abuK napisał(a):1. Czy jeżeli usunę gumową osłonkę i rozdziele małe druciki w kablu to czy takie "gołe" mogą działać bez zarzutu? Gdzieś kiedyś ktoś wspominał, że jedynie "zestarzeje się" i zewnętrzna strona kabla stanie się bezużyteczna, a wnętrze drucika będzie dalej przewodzić prąd.

2. I czy jeśli goły drucik działa, to można go pomalować?

1 - Prąd w przewodniku płynie TYLKO I WYŁĄCZNIE po obwodzie. Nawet pozostawiony goły przewód na działanie warunków atmosferycznych czyli wysoce korozyjny telen nie powoduje zmniejszenia przewodzenia prądu pod warunkiem, że połączenie tego odsłoniętego przewodu jest trwale i mocno połączone z następnym przewodnikiem. Czyli domyślam się że chodzi Tobie o diody. Jeśli tak - to są to połączenia lutowane i nie musisz się o to martwić. Z resztą zajrzyj w mój wątek w innych rodzajach modelarstwa i zobaczysz z czego ja wykonuję instalacje elektryczno-elektroniczne.

2 - malować możesz bez żadnego problemu ale jeśli przewody są blisko siebie to w czasie malowanie niech w obwodzie nie będzie prądu z uwagi na ryzyko szczątkowego przebicia.

Domyślam się, że zadałeś te pytania w związku z jupiterem. Tak więc moja rada jest taka, byś jak kolega wyżej napisał - użył przewodów w osłonie lakierowanej lub jeśli w Polsce są dostępne - w teflonowej. Do lutowania nie trzeba ich odizolowywać tylko odpowiednia proporcja cyny-kalafonii i wypalasz izolację w punkcie lutowniczym. Takie przewody możesz ze sobą spleść jako "warkocz". Jednakże przed podłączeniem do zasilania polecam użycie jakiegokolwiek miernika by upewnić się, że nie doszło do zwarcia (wartość teoretyczna zwarcia to 0 ohm). Tyle w teorii a praktycznie najpierw splatasz przewody, odizolowujesz zakończenia (4) i podpinasz multimetr. Jak jest OK to lutujesz diodę i podpinasz zasilanie. W razie czego pytaj.
Pracownia modelarska, kompleksowa realizacja zleceń modelarskich.
TODAKO.Modelbau@wp.pl
TODAKO.Modelbau@aol.com
+48 889 177017
Avatar użytkownika
TODAKO Modelbau

Doświadczony Architekt
 
Posty: 183
Dołączył(a): środa, 19 grudnia 2012, 23:46
Lokalizacja: Polen, Deutschland

Re: Drucik z kabla?

Postprzez jaffar » środa, 13 lutego 2013, 13:45

Lakierowany drut do cewek jest całkiem niezły - nie będziesz miał zwarcia.
Stosowałem takie, tylko baardzo małego przekroju przy naprawie telefonów i wszystko nadal działa, więc problemu nie będzie.
Jeżeli będziesz używał odizolowanych drutów, to pamiętaj, że miedź śniedzieje - może się z czasem zrobić trochę ciemniejszy.
Pozdrawiam
Krzysiek

"Latam nisko i unikam radarów, odsiedzę swoje i znikam."
Michael Scofield - Prison Break
"Nie próbuj! Rób albo nie rób. Prób nie ma."
Yoda - Star Wars
Avatar użytkownika
jaffar

Administrator
 
Posty: 746
Dołączył(a): niedziela, 10 sierpnia 2008, 23:03
Lokalizacja: Brańsk
Imię: Krzysiek

Re: Drucik z kabla?

Postprzez abuK » środa, 13 lutego 2013, 14:40

Gdzie takie druty można dostać? Na allegro tylko jakieś ozdobne są..
...
abuK

Expert
 
Posty: 1849
Dołączył(a): piątek, 25 stycznia 2008, 15:12
Lokalizacja: Pyrlandia ;]
Aktualnie buduję: Ferrari F1-2007
Imię: abuK
Medale: 1
Najlepszy model (1)

Re: Drucik z kabla?

Postprzez mopsiok » środa, 13 lutego 2013, 19:04

Rozwal byle jaki transformator. Takie transformatorki z urządzeń użytku domowego mają uzwojenie pierwotne (to co idzie do gniazdka) zrobione z bardzo cienkiego drutu - jak cienkiego to już zależy od mocy odbiornika. Emalia na przewodach powoduje że można je dowolnie krzyżować a i tak nie będzie żadnego zwarcia. Emalię ściągasz tak jak pisał Todako - kropla cyny i kalafonia załatwia sprawę i jednocześnie ładnie pokrywa Ci końcówkę cyną, co zwiększa pewność późniejszego lutu.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: Drucik z kabla?

Postprzez szpon19 » środa, 13 lutego 2013, 19:40

Wpadłem ostatnio na ciekawy pomysł, chyba każdy ma w domu jakieś komputerowe relikty z przeszłości, więc dostępność może być bardzo prawdopodobna. Mianowicie taśmy komputerowe :) można łatwo oddzielić pojedyncze przewody, są zaizolowane, są cienkie i łatwo je ukryć, prąd potrzebny do zasilania diod spokojnie wytrzymają :)
Błogosławiony ten, który śmieje się z samego siebie, albowiem będzie miał ubaw do końca życia!
szpon19

Fanatyk
 
Posty: 129
Dołączył(a): niedziela, 11 listopada 2012, 18:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię: Kamil

Re: Drucik z kabla?

Postprzez TODAKO Modelbau » środa, 13 lutego 2013, 22:03

Taśmy? Nie - w przewodach IDE każdy sygnał jest z plecionki ale NIE SĄ ODIZOLOWANE OD SIEBIE! Tylko pomiedzy "nitką" sąsiedniego sygnału. Przewody z cewek - transformatorów to jedyna droga.
Pracownia modelarska, kompleksowa realizacja zleceń modelarskich.
TODAKO.Modelbau@wp.pl
TODAKO.Modelbau@aol.com
+48 889 177017
Avatar użytkownika
TODAKO Modelbau

Doświadczony Architekt
 
Posty: 183
Dołączył(a): środa, 19 grudnia 2012, 23:46
Lokalizacja: Polen, Deutschland

Re: Drucik z kabla?

Postprzez szpon19 » środa, 13 lutego 2013, 22:39

Czekaj czekaj, nie wiem czy mówimy o tym samym... mi chodzi o to:
tasma-komputerowa-14-zyl.jpg
Błogosławiony ten, który śmieje się z samego siebie, albowiem będzie miał ubaw do końca życia!
szpon19

Fanatyk
 
Posty: 129
Dołączył(a): niedziela, 11 listopada 2012, 18:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię: Kamil

Re: Drucik z kabla?

Postprzez szymix7815 » środa, 13 lutego 2013, 22:45

To są taśmy IDE, w komputerach służą do podłączenia dysków napędów, znaczy służyły bo to już przestarzałe teraz wszystko jest pod SATA
Zapraszam do oglądania i komentowania
Mały pierwszy domek
Avatar użytkownika
szymix7815

Doświadczony Architekt
 
Posty: 183
Dołączył(a): środa, 28 listopada 2012, 19:15
Lokalizacja: Opoczno
Aktualnie buduję: Mały pierwszy domek
Imię: Szymon

Re: Drucik z kabla?

Postprzez szpon19 » środa, 13 lutego 2013, 22:55

No tak, zgadza się, ale nie rozumiem dla czego nie można tego wykorzystać jako przewody do diod? Przecież każda nitka jest zaizolowana, żaden przewód nie ma punktu styku z innym przewodem.
Błogosławiony ten, który śmieje się z samego siebie, albowiem będzie miał ubaw do końca życia!
szpon19

Fanatyk
 
Posty: 129
Dołączył(a): niedziela, 11 listopada 2012, 18:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię: Kamil

Re: Drucik z kabla?

Postprzez mopsiok » środa, 13 lutego 2013, 23:03

Bo mylisz pojęcia :D. Każdy PRZEWÓD jest zaizolowany, ale przewód jest skręcony z NITEK (żyłek), które lecą luzem koło siebie i nic ich między sobą nie izoluje. Jeśli chodzi o sam kabel IDE, to bardzo polecam, sam często go używam. Do pojedynczych diodek nada się idealnie, ale do takiej ilości jak planuje Abuk - wątpię. Jest za gruby.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: Drucik z kabla?

Postprzez szpon19 » czwartek, 14 lutego 2013, 00:01

Chwila chwila, Przecież cały czas o tym mówię :D Nie mówiłem ani słowem nic o wykorzystywaniu pojedynczych drucików z wiązki, tylko o przewodzie. Abuk chce wykorzystać 8 przewodów, nie wydaje mi się żeby taka ilość była szczególnie kłopotliwa.
Błogosławiony ten, który śmieje się z samego siebie, albowiem będzie miał ubaw do końca życia!
szpon19

Fanatyk
 
Posty: 129
Dołączył(a): niedziela, 11 listopada 2012, 18:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię: Kamil

Re: Drucik z kabla?

Postprzez jaffar » czwartek, 14 lutego 2013, 13:25

Też korzystałem z tych taśm, ale w moim przypadku były za grube. Na to jest pewien sposób - podgrzewasz i rozciągasz izolację, wtedy będą sporo cieńsze, jednak jest to dosyć żmudna robota. Fajne są też druty z cewek głośników/słuchawek, tylko one są izolowane lakierem a później po całości pociągnięte lakierem - przy rozwijaniu potrafi się kruszyć i można mieć zwarcia.
Pozdrawiam
Krzysiek

"Latam nisko i unikam radarów, odsiedzę swoje i znikam."
Michael Scofield - Prison Break
"Nie próbuj! Rób albo nie rób. Prób nie ma."
Yoda - Star Wars
Avatar użytkownika
jaffar

Administrator
 
Posty: 746
Dołączył(a): niedziela, 10 sierpnia 2008, 23:03
Lokalizacja: Brańsk
Imię: Krzysiek

Re: Drucik z kabla?

Postprzez zryty » piątek, 15 lutego 2013, 00:03

A telefoniczny (ew. ethernetowy - ale za drogi do zabawy) będzie za gruby? Tam jest jeden drut na żyłę, chyba nawet lakierem pociągnięty (nie pamiętam). Możesz też wyciągnąć kabel ze słuchawek do telefonu, tam jest bardzo cienki tylko, że trudno go podłączyć czasem (bo podejrzewam, że lutownicy nie używasz).

IDE także ma najczęściej po drucie na linię.

Z transformatorów/cewek druciki się łamią, nie łączą na końcach (trzeba ten lakier ściągać co czasem nie jest łatwe). Chociaż można czasem trafić na cewki z grubszym drutem - to by było idealne, ale nie spodziewaj się takich w chińskiej zabawce.

Co do przebić - jeśli zdejmujesz izolację warto prowadzić kable w pewnej odległości od siebie, unikniesz zwarcia i najlepiej jakby były solidnie ustawione w jednej pozycji, żeby gdzieś luzem nie latały.
zryty

Modelarz-Amator
 
Posty: 61
Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2012, 19:17
Aktualnie buduję: Peggy's cove lighthouse
Imię: Krzysiek

Następna strona

Powrót do Elektronika



  • Reklama
tekst alternatywny

Sklep modelarski Agtom.eu - Modele do sklejania, farby modelarskie, narzędzia i materiały. tekst alternatywny tekst alternatywny
cron