facebook   youtube   gazetka   sklep  


PATYCZKI MODELARSKIE 43mm Oferta dla forumowiczów WEJDŹ TUTAJ

Drucik z kabla?

Moderator: Moderator

Re: Drucik z kabla?

Postprzez jaffar » piątek, 15 lutego 2013, 02:04

Ethernet/telefoniczny to praktycznie ta sama grubość i wbrew pozorom do niektórych zastosowań są za grube.
Czemu twierdzisz, że z transformatorów się łamią? Do ściągnięcia lakieru wystarczy dobre nagrzanie lutownicą, albo nawet zapalniczką.
Mi zdarza się lutować druty grubości włosa / może 2 włosów - nie mierzyłem :P, no i jakoś nie mam z tym specjalnych problemów.
Pozdrawiam
Krzysiek

"Latam nisko i unikam radarów, odsiedzę swoje i znikam."
Michael Scofield - Prison Break
"Nie próbuj! Rób albo nie rób. Prób nie ma."
Yoda - Star Wars
Avatar użytkownika
jaffar

Administrator
 
Posty: 746
Dołączył(a): niedziela, 10 sierpnia 2008, 23:03
Lokalizacja: Brańsk
Imię: Krzysiek

Re: Drucik z kabla?

Postprzez szpon19 » piątek, 15 lutego 2013, 17:46

Tak mi się przypomniało... Wiedzieliście że skrętka komputerowa (wspomniane przez was kable Ethernet/telefoniczny) umożliwia przesył z prędkością około 10 GB/s ? Nie jestem pewien, ale chyba jeszcze nie ma takich urządzeń sieciowych które by pozwoliły to w pełni wykorzystać :) wszystko przed nami :)
Błogosławiony ten, który śmieje się z samego siebie, albowiem będzie miał ubaw do końca życia!
szpon19

Fanatyk
 
Posty: 129
Dołączył(a): niedziela, 11 listopada 2012, 18:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię: Kamil

Re: Drucik z kabla?

Postprzez mopsiok » piątek, 15 lutego 2013, 19:10

Bo grunt to odpowiedź związana z tematem. :mrgreen:
Ja myślę że nawet łącząc diody po te 10 czy 20 sztuk i tak kabel ethernetowy się nie sprawdzi, a to z jednej przyczyny - to jest drut, a nie przewód. Nie jest elastyczny, jego się wygina. Dodatkowo lubi się łamać od razu przy miejscach lutu.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: Drucik z kabla?

Postprzez szpon19 » piątek, 15 lutego 2013, 20:00

Tym razem to Ty mylisz pojęcia :D Drut też jest przewodem, bo przewodzi prąd, jeśli chodzi o rodzaje przewodów to mamy drut (chyba nie trzeba tłumaczyć) i "linkę" ( czyli mnóstwo skręconych, cienkich drucików, tworzących wspólnie przewód). W gruncie rzeczy to można by wziąć linkę, obrać ją z izolacji i otrzymamy w ten sposób cieniutkie druciki :) i nie musimy rozbierać transformatorów :)
Błogosławiony ten, który śmieje się z samego siebie, albowiem będzie miał ubaw do końca życia!
szpon19

Fanatyk
 
Posty: 129
Dołączył(a): niedziela, 11 listopada 2012, 18:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię: Kamil

Re: Drucik z kabla?

Postprzez mopsiok » piątek, 15 lutego 2013, 20:38

Racja, jednak nie zmienia to faktu że jak się korzysta z takich drutów ze skrętki to one się po chwili łamią przy lucie. Jedyne co można zrobić to zlutować je na stałe i już w ogóle nimi nie ruszać. A w modelu to się tylko tak wydaje że się kablami nie będzie ruszać ;). Osobiście bym pozostawał przy transformatorze - stosowane wiele razy i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. A jak się zrobi odpowiedni lut i się nie szarpie tym to nie ma prawa się urwać :D.
Obrazek
Zapraszam do mopsowych poradników: viewtopic.php?f=108&t=2966
Zapałki, elektronika i inne dziwadła: Jutub

Buduję: C-130 Herkules
Ukończone: KLIK
Avatar użytkownika
mopsiok

Przyjaciel Forum
 
Posty: 3333
Dołączył(a): środa, 25 lutego 2009, 11:56
Lokalizacja: Kraków
Aktualnie buduję: C-130 Hercules
Imię: Patryk
Medale: 2
1 Miejsce NMR 2011 (1) Najlepszy model (1)

Re: Drucik z kabla?

Postprzez zryty » niedziela, 17 lutego 2013, 20:02

jaffar napisał(a):Czemu twierdzisz, że z transformatorów się łamią? Do ściągnięcia lakieru wystarczy dobre nagrzanie lutownicą, albo nawet zapalniczką.

Często trzymają się na tym lakierze, a sam drut się przerywa i zakładam, że jak osoba się o to pyta to nie miała dotąd żadnego kontaktu z elektroniką, więc będzie miała tym bardziej problem z ogarnięciem tego druciku.

szpon19 napisał(a):Wiedzieliście że skrętka komputerowa (wspomniane przez was kable Ethernet/telefoniczny) umożliwia przesył z prędkością około 10 GB/s ? Nie jestem pewien, ale chyba jeszcze nie ma takich urządzeń sieciowych które by pozwoliły to w pełni wykorzystać :)

Może i tak, ale na bardzo małą odległość, później rośnie opór i ogólnie prędkość spada. Po za tym dyski nie są w stanie takiej prędkości przetworzyć (z wyjątkiem SSD oczywiście).

mopsiok napisał(a):Ja myślę że nawet łącząc diody po te 10 czy 20 sztuk i tak kabel ethernetowy się nie sprawdzi, a to z jednej przyczyny - to jest drut, a nie przewód. Nie jest elastyczny, jego się wygina. Dodatkowo lubi się łamać od razu przy miejscach lutu.

Jeśli jest na stałe przymocowany do budowli, zasila porozrzucane elementy to na tych odcinkach jaknajbardziej się sprawdzi, ale jeśli się go ciągle gdzieś przerzuca to wiadomo...

Co do łamania przy miejscach lutu to mi się tak jeszcze nie zdarzyło ;)
zryty

Modelarz-Amator
 
Posty: 61
Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2012, 19:17
Aktualnie buduję: Peggy's cove lighthouse
Imię: Krzysiek

Poprzednia strona

Powrót do Elektronika



  • Reklama
tekst alternatywny

Sklep modelarski Agtom.eu - Modele do sklejania, farby modelarskie, narzędzia i materiały. tekst alternatywny tekst alternatywny
cron